5. Sınıf Madde İle İlgili Test

1) Hangi seçenekteki su, diğerlerinden daha önce donar?

a) saf su                      b) şekerli su                             c) tuzlu su                d) alkollü su

 

2) Hangi seçenekteki cismin genleşmesi boyuna doğru olur?

a) teneke                    b) tel                                      c) bilye                        d) bardak

 

3) Hangi seçenekteki fosil yakıt sıvı haldedir?

a)  doğal gaz                    b) kömür                            c) petrol                         d) linyit

 

4) Aşağıdakilerden hangisi bir ısı değeridir?

a) enerji                     b) kalorimetre                             c) termometre              d) joule

 

5) Aşağıdaki araçlardan hangisinde güneş enerjisini doğrudan kullanmayız?

a) hesap makinesi             b) kol saati               c) güneş panelleri                 d) cep telefonu

 

6) Enver elindeki maddeyi diğer maddelerden ayırmak için hangi özelliğine bakmaz?

a) buharlaşma durumuna    b) erime noktasına        c) donma noktasına         d) kaynama noktasına                      

 

7) Aşağıdakilerden hangisi fosil yakıttır?

a) ispirto                                   b) doğal gaz                         c) biyogaz                         d) odun               

8) Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde buharlaşma ile ilgili verilen bilgi yanlıştır?
a) Sıvının her yerinde gaz haline geçiş olur.             b) Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır.                      
c) Buharlaşma sıvının yüzeyinde olur.                       d) Sıcaklık arttıkça buharlaşma oranı da artar.              

9) Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilenlerin hepsi fosil yakıttır?
a) kömür, petrol, doğal gaz, biyogaz                   b) odun, biyogaz, kömür, petrol             
c) kömür, petrol, doğal gaz, lpg                          d) ispirto, biyogaz, odun, lpg            

10)

Birbirlerine temas eden maddeler arasında ısı alışverişi olur. Maddeler aynı sıcaklığa gelinceye kadar ısı alışverişi devam eder.

Yukarıdaki verilen sıvıların ısı alışverişi hangi sıcaklıkta durur?
a) 110                               b) 24                                      c) 55                             d) 50

 

11) Sıvılar,ısının etkisiyle buharlaşır ve gaz haline geçer.Buharlaşma sırasında sıvılar çevresinden ısı alır.Aşağıda verilen seçeneklerden hangisinde buharlaşma görülmez?

a) Yıkanan giysilerimizin kuruması                  
b) Elimize dökülen kolonyanın bir süre sonra yok olması           
c) Yazın göllerin ve denizlerin sularında azalma olması            
d) Kışın döşenen demir yolu rayları arasında boşluk bırakılması.

12) İçinde sıcak su bulunan bir kazan içerisine uzun bir cam şişeyi koyan bir öğrenci, önce şişenin ağzını ıslatıyor ve madeni parayı şişenin ağzını tamamen kapatacak şekilde yerleştiriyor.Bir süre bekledikten sonra madeni paranın hareket ettiğini gözlüyor.

 

Bu öğrenci bu etkinliği neden yapmış olabilir?

a) Maddeler arasındaki ısı alışverişini görmek için.      b) Isıyı en iyi katıların ilettiğini görmek için

c) Sıvılardaki genleşmeyi görmek için                          d) Gazlardaki genleşmeyi görmek için

 

13)  I.Sıcaklık değişimleri yeryüzü sularının buharlaşmasını ve geri dönüşümünü etkiler.

    II. Sıcakların artması ile birlikte yağışlar artar.

   III. Yaz mevsiminde sıcaklığın artması ile birlikte buharlaşma artar.

    IV. Buharlaşma ve yağışlar ile birlikte doğadaki su dengede kalır.

 

Yukarıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

a)  I                                  b) II                                  c) III                                  d) IV  

14) Aşağıdakilerden hangisi suyun hallerinden biri değildir?

a) yumuşak                       b) katı                            c) sıvı                                    d) gaz

15-Aşağıdaki maddeleri suda batma ve yüzme yönünden gruplarsak hangisi grubun dışında kalır?
a) silgi                              b) plastik köpük                          c) tahta                    d) mantar

16) Aşağıdakilerden hangisi su döngüsü içinde yer almaz?
a) yağmur                            b) çiy                                        c) kar                         d) dolu 

17) Su döngüsünün temel koşulu nedir?

a) su kaynakları                    b) buharlaşma                    c) güneş ışığı               d ) yağışlar

18) Su doğada farklı oluşumlar halinde olabilir.Su hangi oluşum içerisinde en küçük tanecikli yapıdadır?

a) kar                                  b) dolu                          c) yağmur                            d ) bulut

 

19) Aşağıdakilerden hangisi dolunun oluşmasına sebep olur?

a) donma                             b) yoğuşma                     c) buharlaşma                     d ) erime

 

20) Aşağıdaki Aşağıdakilerden hangisi daha düşük sıcaklıkta erir?

a) margarin                         b) tereyağı                     c)  buz                          d )  mum  

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A B C D D A B A C C D D B A A B B D A C

 

One response to “5. Sınıf Madde İle İlgili Test

  1. çok beğendim her zaman yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s